TVBS börjar använda appen Coboats

TVBS börjar använda appen Coboats

En kommunikationsplattform för båtklubbar – för båtsamverkan och färre stölder
Appen Coboats är resultatet av flera aktörers gemensamma idé om att främja båtsamverkan för båtklubbar, hamnar, båtklubbar, marinor m fl runt om i hela Sverige. Grundtanken är att minska stölder och öka säkerheten i hamnarna. I appen (som är gratis och reklamfri) kan vi inom föreningen kommunicera enkelt och snabbt med varandra, t ex gällande akutmeddelanden eller särskilt viktig information som rör TVBS. Detta kan t ex vara stölder eller misstänkta observationer i klubben, men också praktisk information eller efterlysningar av borttappade ägodelar.
Läs mer om Coboats nedan eller på www.coboats.se.

TVBS och Coboats

I styrelsen tycker vi det är en god idé att prova Coboats, för att se om det är ett bra sätt att kommunicera och samverka oss medlemmar emellan. Inför säsongen 2019 vore det jättebra om så många medlemmar som möjligt vill skaffa appen och använda den. Det kommer givetvis inte kommuniceras en massa information i onödan, utan vi ser framför oss att appen kan vara användbar vid särskilda händelser, misstänkta observationer eller ”varningar” från andra klubbar i regionen. Ett sätt att höja säkerheten i vår båtklubb helt enkelt.

Så gör du för att börja använda Coboats

Skaffa appen

A) På mobiltelefon eller surfplatta: gå till Google Play (för Android) eller App Store (för iOS). Sök efter Coboats och installera appen.
B) På dator eller Windowstelefon: öppna en webbläsare och gå till webbadressen http://app.coboats.se.
Öppna den nyinstallerade appen Coboats. Klicka på ”Ny användare” och fyll i alla uppgifter. Om du använder webbsidan, ange dina uppgifter där.
När du skapat en ny användare får du ett e-postmeddelande till den e-postadress du angivit. Öppna det mejlet och bekräfta din e-postadress genom att följa instruktionerna.

Hitta TVBS och ansök om att gå med i gruppen

När du är inloggad i Coboats, klicka på ”Grupper” i huvudmenyn.
Klicka på ”Sök efter grupp” och sök efter ”Tureholmsvikens Båtsällskap”. Klicka på namnet.
Ange ditt för- och efternamn, klicka på ”Skicka”. Styrelsen godkänner alla klubbmedlemmar som ansöker om inträde i gruppen. När du blivit godkänd hittar du TVBS under ”Mina grupper”.

Mer om Coboats

Enligt statistik från Svenska Stöldskyddsföreningen har antalet stulna båtmotorer senaste åren ökat stadigt. Det vanligaste är att motorerna stjäls när båtarna ligger i hamn. Utvecklingen har väckt ett behov hos båtklubbar och båtägare att hantera säkerhetsfrågor. Många båthamnar investerar mycket pengar i olika typer av säkerhetsutrustning och enskilda båtägare satsar på bl a DNA- och stöldmärkning, startspärrar, lås och kättingar. Alla dessa säkerhetsåtgärder är bra men de kriminella blir allt duktigare på att hitta metoder för att kringgå dem. Många båtklubbar har därför även satsat på båtsamverkan som ett effektivt komplement för att minska stölderna. I hamnar med stor närvaro av observanta och engagerade båtägare som samverkar sker det färre brott än i andra hamnar. Metoden, som är billig och lätt att implementera, bidrar även till en bättre hamngemenskap.
Coapps Communication AB har därför utvecklat kommunikationsplattformen Coboats. Appen innehåller sådana funktioner som organisationer bakom båtsamverkan efterfrågar, t ex:

  • Kommunicera inom båtklubben utan telefonnummer och mejladresser
  • Skicka viktiga meddelanden till en, några eller alla båtägare i klubben
  • Akutmeddelanden för snabb infospridning inom klubben eller närområdet
  • Dessutom gemensam kalender, nyheter från Sjöräddningen/Kustbevakningen, efterlysningar från Larmtjänst m fl funktioner.